BIŠEVO

BIŠEVO

Površine 6 km2 i svega 5 km udaljeno od otoka Visa, Biševo predstavlja neobičan spoj suprotnosti. Malen površinom, a još manji brojem stanovnika, to je otok koji je istovremeno svjetski poznat i šarmantno tajnovit, obdaren jedinstvenim ljepotama pejzaža, bilo da su nastale hirom prirode ili dugotrajnim i teškim radom ljudskih ruku.

Od samih početaka Biševo je imalo značaj nesrazmjeran svojoj maloj površini. Smješteno na plovnom putu od antike znanom kao Diomedov put, Biševo je bilo karika u lancu otoka koji su se prostrli preko Jadrana od Monte Gargana, Palagruže, Visa pa sve do rta Planka na dalmatinskoj obali, a koji su predstavljali najkraći i najsigurniji plovidbeni put od zapadne prema istočnoj obali Jadrana. Kasnije je taj put dobio ime po benediktincima, koji su tim putem širili kršćanstvo i zapadnu kulturu. Upravo su benediktinci ti kojima je 1050. g predana crkva sv. Silvestra na Biševu pored koje su oni napravili samostan. Kasnije će, pod pritiskom gusarskih napada, na brdu iznad komiške uvale osnovati crkvu-utvrdu sv. Nikole, koja i danas nosi ime Muster, odnosno samostan. Iako su benediktinci otišli, njihovo geslo „moli i radi“ kao da je nastavilo odzvanjati otokom. Kroz stoljeća vrijedne su ruke mještana pripitomile taj kraj i prekrile ga poljima i vinogradima svjetskog glasa – biševski Plavac Mali služio se na bečkom dvoru. Životni ritam otoka, uvjetovan prirodnim ciklusima i morem, činio se nepromjenjiv.

Možda je prikladno da otok poznat kao „L’isola dei busi“ (otok rupa) svjetsku slavu stekne s jednom špiljom. Taj je prirodni fenomen, obavijen velom tajne i poznat samo lokalnim ribarima, svijetu otkrio bečki slikar, barun Eugen Ransonnet. Došavši na poziv don Matea Brajčina u posjet Komiži, slikara je, koji je istovremeno bio i speleolog i biolog, očarala priča o neistraženom „otoku rupa“ i biološka raznolikost Biševa. Međutim, ono što ga je trajno vezalo uz Biševo je otkriće Modre špilje. Nakon što su ga lokalni ribari doveli do nje, barun Ransonnet 1884. objavljuje članak u bečkom dnevnom listu „Neue Freie Presse“ u kojem riječju i slikom hvali Modru špilju kao najljepši ukras otoka Biševa. Barun Ransonnet nije stao samo na tome, njegovom zaslugom miniran je ulaz u špilju, čime je ona postala pristupačnija turistima.

Kao što je spomenuto, barun Ransonnet je također bio i biolog; raznolikost živog svijeta na Biševu probudila je njegov profesionalni interes. Otok je tada bio neobično bogat biljnim i životinjskim svijetom, od ptica grabljivica koje su se stoljećima koristile za lov, do ogromnih jata srdela u uvali Trešjavac na južnoj strani otoka, koja su ribarima donosila toliko prihoda da su s njima u Komiži podigli kaštel Komunu. Međutim, jedno se biće posebno isticalo u biševskom akvatoriju, a to je sredozemna medvjedica. Ribari su je oduvijek zvali morski čovik i to ime odražava određenu količinu poštovanja koje su imali prema njenoj inteligenciji, makar su je često (a ponekad i nepravedno) optuživali za uništavanje mreža i krađu ulova. Njeno latinsko ime Monachus (redovnik) savršeno odražava njenu ćud – za okot i podizanje svoje mladunčadi ona treba mjesta na potpunoj osami. „Otok rupa“ tu se pokazao kao savršen odabir, jer je jedna špilja – i danas poznata kao Medvidina špilja – stoljećima služila u tu svrhu. Na kraju 160 metara duge pećine šljunčana je plaža koja je nekoć predstavljala zadnje utočište morskog čovika, kojega je prekomjerni izlov ribe i sve veća prisutnost čovjeka na kraju dovela do izumiranja.

Prošlo je više od stotinu godina otkad je turizam stidljivo došao na Biševo. Međutim, svevremenska ljepota Biševa traje i dalje, čemu je nehotice doprinijela izolacija viškog otočja za vrijeme Hladnog rata. Gostima koji danas posjećuju Biševo nudi se gotovo isto iskustvo koje je toliko impresioniralo baruna Ransonneta. Prigodno je, stoga, da svaki posjet Biševu započne s posjetom Modroj špilji, prirodnim fenomenom koji ne gubi na ljepoti, unatoč tome što je godišnje posjeti gotovo sto tisuća posjetitelja. No, Biševo nudi puno više od same Modre špilje – brodom je moguće obići cijeli otok i posjetiti Medvidinu špilju, bilo u intimnoj atmosferi na manjem brodu, ili u većem društvu na izletu popraćenom lokalnim delicijama i zvucima gitare. Naša je preporuka provesti cijeli dan na otoku Biševu i uživati u prekrasnoj pješčanoj plaži u uvali Porat. Za one sklonije avanturizmu predlažemo planinarenje starim stazama koje povezuju osam zaselaka koji se tu nalaze – to je odlična prilika za degustaciju otočkih proizvoda, a pogotovo vina.

Agencija Paiz travel može za vas organizirati nezaboravan izlet na otoku Biševu. Bilo da ste samo zainteresirani za posjet Modroj špilji ili želiti otkriti sve draži otoka Biševa, u ponudi imamo kratke izlete do Modre špilje, kao i duže izlete oko Biševa koji uključuju i kupanje u uvali Porat. Za one željne druženja i dobre zabave u ponudi imamo i gastro music turu, gdje vam nudimo jedinstvenu kombinaciju otkrivanja Biševa uz dobru glazbu i dobru hranu. Kako god odlučili posjetiti Biševo, nećete progriješiti, a mi vam stojimo na usluzi da učinimo vaš posjet uistinu nezaboravnim.

Autor fotografije: Davor Rostuhar

Više o aktivnostima i izletima: Izleti

Komentari

Prvi komentirajte “BIŠEVO”

× WhatsApp chat