Besplatno

Tip aktivnosti : Dnevna aktivnost
Maksimalan broj osoba : Unlimited
Osoba:

Rezerviraj sada

Rezervacija za Razgled grada Visa

Pošaljite

Vaša rezervacija:

Opis

Grad Vis

Ljeto u Visu, u gradu i na cijelom otoku, po već ustaljenoj tradiciji protječe u znaku niz kulturnih zbivanja, koje cjelokupni prostor hrvatskog juga u najsunčanije doba godine čine neobično živim i aktivnim. Dakako, kulturna zbivanja u gradu starija su od organiziranih ljetnih priredbi, čiji su nositelji amaterska kulturno-umjetnička društva i pojedinci, svi oni koji su i inače u malim sredinama perjanice kulturnih djelatnosti i razvoja u cjelini. U svojoj redovnoj djelatnosti povijesni Hrvatski dom kao središnji kulturni prostor u gradu znao je, i to još uvijek čini, senzibilizirati sve kazališne, glazbene i ine zborske, pjevačke, klapske družine i ansamble te glazbare i druge instrumentaliste.

Osobito se tu ističu limena Narodna glazba, neizostavni sudionik svih otočkih svečanosti, te u pučkom repertoaru izuzetno aktivni i nagrađivani dramski amateri, učlanjeni u amatersko kazališe koje nosi ime književnika Ranka Marinkovića, jednog od najistaknutijih činjenica u sveukupnoj hrvatskoj kulturnoj povijesti. Ambijentalne vijednosti starog Visa nude niz prostora, koji ljeti pod svjetlom reflektora dobijaju scenske valere, osobito kad se u gradu pojave atraktivni ansambli i zauzmu Batariju, Klapavicu, Rivu, relevantne prostore u Kutu te druge pjacete, dvore i druge scenski iskoristive prostore. Dodamo li tome povremene umjetničke (likovne i ine) kolonije, recitale, pučke revije i veselice te druge programe viško kulturno ljeto iz godine u godinu dobija puni sjaj na opće prihvaćanje i otočana i njihovih sve brojnijih gostiju.

Viška noć

Održava se svake godine na posljednju subotu u srpnju.

Viška regata 

Tradicionalno, drugi vikend u listopadu JK “Labud” iz Splita u suradnji s JK Vis organizira najprestižniji krstaški jedriličarski spektakl u Hrvatskoj, popularnu višku regatu. Svake godine u regati sudjeluje oko 150 krstaša sa preko 1.000 jedriličara. Za grad Vis regata označava neslužbeni kraj sezone, kada se na Vis nakratko vrati ljetni štimung. Za sudionike regate se u organizaciji grada Visa i Turističke zajednice priredi atraktivan kulturno zabavni program te bogati domjenci kroz cijeli vikend, uključujući viški specijalitet “fažol na brujet”. Viška regata se održava dugi niz desetljeća te joj se bliži jubilarno sedamdeseto održavanje. Regata je u nadležnosti Hrvatskog Jedriličarskog saveza. Drugi dan regate u viškoj luci JK “Vis” organizira Regatu “Luka Vis”.

Recenzije

Aktivnosti u blizini Razgled grada Visa